14 Ocak 2015 Çarşamba

Kulaklıklar çıksın, Müzikler kapatılsın.

Simdi size herkesin yaptığı ama kimsenin fark etmediği çok büyük bir hatadan bahsedeceğim.
Ders çalışırken veya soru çözerken müzik dinlemek.

Bu yaptığınız hata bu süreçte yapılabilecek en büyük hataların başında gelir. Siz kulaklık kulağınızdayken verimli ders çalıştığınızı düşünürsünüz ama aksine..

Müzik dinlerken performansınız yarı yarıya düşer. Sonuçta beyine yapması gerken fazladan bir iş yüklemiş oluyorsunuz. Şöyle bir örnek vereyim.

Bilgisayarda arka planda çok büyük bir dosya, oyun falan çalışırken mi bilgisayarın performansı daha yüksektir yoksa arka planda çalışan bir şey yokken mi ?

Aynı mantık. Siz müzik dinlerken beyninizin bir kısmını müziği duymaya, şarkının sözlerini tekrar etmeye veya yabancıysa o sözlere benzer uyduruk kelimeler üretmeye, şarkının ritmine, şarkıcının sesine odaklanır. Bir bakmışsınız bir anda harıl harıl ders çalıştığınız masadan kalkmış yatağınızda uzanmış hayallere dalmışsınız.

Sınav senesinde bazı şeylerden ödün vermek gerekiyor arkadaşlar. Bu süreçte müziği ders dışında yine dinleyin ama ders zamanı kulaklığı bir kenara bırakın. Çünkü müzikle --zaten konu çalışılmaz ama-- çalıştığınız konunun büyük bir kısmını algılayamazsınız,algıladığınızı zannetseniz bile 10 dakika içinde o bilgiler uçar gider. Müzikle soru çözdüğünüz zaman ise sözel sorularda yanlış yapma ihtimaliniz kat ve kat artar,sayılar sorularda ise beyin alışırsa müzikle soru çözmeye gerçek sınavda da kulağınız müzik aramaya başlar.

Bazı arkadaşlar müzik dinlemezsek okulda ders çalışamıyoruz,sınıfta gürültü oluyor, ders çalışılmıyor diyor. 
Bu durumda hocadan kütüphaneye gitmek için izin isteyin veya sınıfı susturmasını söyleyin. Olmadı arkadaşlarınızı siz uyarın. Yine olmadı kulaklığı takın ama müzik açık olmasın. Bi nebze ses kesilmiş olur.
Ama kesinlikle ders çalışırken müzik dinlemeyin. Kendinize yapılacak en büyük kötülüğü yapmış olursunuz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder