12 Ocak 2015 Pazartesi

Ders Çalışırken Ezberlemeyin. Mantığını kavrayın. Ama Nasıl ??

Bunu hep duymuşsunuzdur. ''İşin mantığını kavramak lazım.'' Bütün hafıza tekniklerinin,bütün hafıza kitaplarının size anlatmaya çalıştığı şey budur.

Bu böyledir arkadaşlar. Sizin şuana kadar çok iyi bildiğiniz hiç bir konuyu ezberleyerek öğrenmediniz. Hem de hiç birini. 
-Yoo ben formülleri ezberleyerek öğrendim.
diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Ama emin olun onları ezberlemeye çalışırken de kafanızda bir mantık oluşturdunuz. 

Mesela Q=m.c.Δt. Bunun mantığını kavramak yarına hepimiz Qel MaCiT diye ezberledik. Ama bununda bir mantığı var sonuç olarak. 

Masaya kitabın başına ders çalışmaya otururken ezberlemek gibi bir niyetiniz olmasın. En azından tamamen ezbere dayalı bir sistem kurmayın. QelMaCiTi ezberleyin mesela. direk formulü mct diye ezberlemeye kalkmayın.Kendinize uygun şifrelemeler uydurabilirsiniz ben severim böyle çalışmayı.

Yani bilgileri ezberleyerek öğrenmeye çalışmayın. Ezberlemek öğrenmek değildir ki zaten. Eğer ezberlemek gibi bir yeteneğiniz varsa boşverin Ygsyi Lysyi oturun kuranı ezberleyin,hafız olun,imam olun. Ahiretiniz kurtulsun. :D

Şimdi saçmalamayı keseyim. biraz daha bilimsel konuşayım.

Bilgiler beynimize nasıl yerleşir ?

Bilgileri beynimize gönderdiğimiz zaman beynimizdeki nöronlar yeni sinapslar yapmaya başlar ve bu hiç kolay bir olay değildir. bu yüzden beynimiz yaptığı sinapsları çok güçlü yapmaz. Çünkü eğer bu bilgiyi kullanmazsak geri bozacak bu sinapsı. Beynimiz gereksiz bilgilere yer vermek istemez sonuç olarak. 

Biz oluşturduğumuz sinapsa tekrar uyarı göndermeliyiz ki beynimiz bu bilginin çöp/gereksiz bir bilgi olmadığını anlasın ve o sinapsı yıkmasın. Bu nedenle BİLMEDİĞİNİZ KONULARın sinapsına düzenli olarak uyarı göndermelisiniz. Mesela haftada veya iki haftada idealdir. Bir kere çalışarak bi konuyu öğrenmeyi bekleyemeyiz dimi ? Böyle bir şey olsa Rainman olursunuz zaten :D

Peki bunu nasıl yapıcaz ? Çıkrdığınız notlardan veya kitaptaki altını çizdiğiniz önemli yerlerden bir göz atarak. Biraz konu üzerine düşünerek, hafzanızda tekrar yaparak varsa 1-2 soru çözerek.

Bu arada 3 çeşit öğrenme stili vardır. 
Görerek 
Duyarak
Dokunarak

Bunlar kişisel konulardır. Hanginizin hangi öğrenme stiline sahip olduğu değişiyor. Bunu gugıl amcaya yazarak testlerine ulaşabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Görsel öğrenme stiline sahipseniz bol bol notlarınızı tekrar etmeniz gerekiyor. Not çıkarmalısınız demeye gerek bile duymuyorum. Mutlaka not çıkarın zaten. (Daha sonra nasıl not çıkarılır detaylı anlatıcam.) Kitabın üzerinde altını çizdiğiniz yerlere göz atın. 

Duyarak öğreniyorsanız yapacağınız iş belli. Bol bol sesli kaynaklardan ders çalışacaksınız ve tekrarlarınızı yüksek sesle yapacaksınız. Arkadaşlarınıza ders anlatacak/onlardan ders dinleyecksiniz.

Bu arada arkadaşlara ders anlatmaktan daha süper öğreten, geliştiren bir şey yoktur arkadaşlar. Tahmin ettiğinizden daha faydalı bir şey. Bir de arkadaşlarınızın yapamadığı soruları çözmek de tavsiye edebileceğim en süper şeyler listesinde. Nitekim arkadaşınız bütün testi çözmüş. Yapamadığı sorular var. E onun yapamadığı soruyu yapabiliyorsanız o arkadaşın çözdüğü diğer soruları da mantıken çözebilecek kapasitesindesiniz demektir. 

Dokunarak öğrenme konusunda açıkcası tavsiye edebileceğim ne olduğunu bilmiyorum. Sanırım dokunsal öğrenme dediğimiz şey biraz sanatsal bir şey oluyor. Müzik aleti falan çalıp tiyatro yapmak sanırım ama tamamen biyerimden uydurdum bunu :D



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder